ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט – שיקולי הרופא והמטופל בהחלטה על ניתוח. השלבים בניתוח ומתי מומלץ לנתח?

ניתוח קטרקט הוא תהליך כירורגי קצר, אשר במהלכו מחליפים את עדשת העין העכורה שנגועה בקטרקט. מדובר באחד ההליכים הכירורגיים היעילים והבטוחים ביותר, עם אחוזי הצלחה גבוהים.

נתוני הניתוח מוזנים למחשב והתהליך מתחיל בחתך מיקרוסקופי המבוצע על ידי מכשיר לייזר משוכלל, שדרכו מסירים את העדשה הנגועה. בשלב השני מכניסים עדשה מלאכותית. בסיום הניתוח שאורך בין 15 ל-20 דקות  משתחרר המטופל לביתו ללא חבישה וללא תפרים וחוזר במהרה לתפקוד רגיל.

ד"ר לוי יחזקאל - ראיון באולפן

החלטת המטופל ושיקולי הרופא בביצוע ניתוח הקטרקט

במרבית המקרים, החולה מחליט אם ומתי לעבור את הניתוח. אין צורך לחכות עד למצב שבו קטרקט "יתבשל", להיפך – לא רצוי לחכות למצב של "בשלות יתר" ומכיוון שכך, ניתן לנתח גם אם העכירות בעדשה היא מינימלית. הקריטריון להחלטה נוגע לשאלה האם הקטרקט מפריע לראייה והאם התפקוד בבית או בעבודה ישתפרו כתוצאה מהניתוח. לפעמים המטופל אינו מודע לעובדה שגם ראייתו וגם איכות חייו ישתפרו בעקבות הניתוח.  כאשר יש מחלות נוספות בעין, על הרופא לסייג את הצורך בניתוח הקטרקט או להמליץ עליו. לעיתים הניתוח מוסיף גורם סיכון למחלה נוספת בעין, ולעיתים הוא דווקא מקל ומאפשר טיפול במחלה, או את שיפור מצב הראייה במקביל לטיפול בקטרקט. יש לשקול כל מקרה לגופו ועל הרופא לתת הסבר מדויק למטופל ולבני משפחתו, על מנת שתתקבל החלטה שקולה בידיעת כל הנתונים.

הכנות לניתוח קטרקט

לפני הניתוח יש לבצע בדיקות כלליות במסגרת קופת חולים, בהתאם לרשימה שיקבל המטופל (אק"ג, בדיקות דם ועוד).אם ניתוח הקטרקט שאתם עומדים לעבור כרוך בהרדמה כללית, התייעצו עם הרופא בבדיקה הטרום-ניתוחית לגבי הצורך בצילום חזה.  טיפולים תרופתיים יש להמשיך באופן סדיר גם ביום הניתוח, כולל נטילת קומדין ואספירין, אלא אם הרופא יאמר אחרת. אין לאפר את העיניים ביום הניתוח. בעת ניתוח קטרקט חשובה ההגיינה ואיפור יכול לגרום לזיהום.

יש לבקש מרופא המשפחה סיכום רפואי עם פירוט האבחנות השונות והטיפולים הקבועים.

הגיע יום הניתוח, מה עושים?

טלו את התרופות הקבועות שלכם (כולל קומדין ואספירין). אם הניתוח בהרדמה מקומית, מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה. אם הניתוח בהרדמה מלאה – עליכם להיות בצום מחצות הלילה שלפני כן, להוציא שיניים תותבות ולהסיר תכשיטים.אין ליטול תרופות לסוכרת או להזריק אינסולין ללא הנחיית הצוות הרפואי. כשעה לפני הניתוח, יוזלפו לעיניכם טיפות עיניים.

שקט מתחילים – אז מה עושים במהלך ניתוח קטרקט

ניתוח הקטרקט עצמו מתחיל בהרדמה מקומית של העין באמצעות טיפות עיניים או זריקה. המנותח ער לאורך כל ההליך, אך לא מרגיש דבר.

נתוני הניתוח עצמו מוזנים למחשב והניתוח מתחיל באמצעות ביצוע חתכים מקרוניים בעין, המבוצעים בדיוק רב באמצעות לייזר, דרכם ניתן להגיע לעדשה. העדשה עוברת ריסוק באמצעות הלייזר, נשאבת מהעין ובמקומה מושתלת העדשה המלאכותית, הנקראת עדשה תוך עינית (IOL).

לאחר הניתוח נמצא המטופל במעקב לתקופה קצרה כדי לוודא שאין סיבוכים. יש מנותחים שחווים אי נוחות קלה, אדמומיות או ראייה מטושטשת בהתחלה, אבל תסמינים אלה בדרך כלל משתפרים בתוך כמה ימים. באופן כללי, ניתוח קטרקט הוא הליך מהיר ופשוט יחסית, המסתיים בדרך כלל תוך 30 דקות. רוב המטופלים חווים שיפור בראייה זמן קצר לאחר הניתוח, אם כי ייתכן שיחלפו מספר שבועות עד שהראייה שלך תתייצב לחלוטין.

חתך לייזר בניתוח קטרקט

בשלב הראשון מבצע המנתח חתך זעיר ומדויק באמצעות מכשיר לייזר, דרכו יתבצע ההליך הניתוחי.

שאיבת העדשה בניתוח בקטרקט

בשלב השני מבצע הרופא המנתח ריסוק של העדשה החולה באמצעות לייזר, שואב אותה החוצה ומנקה שאריות.

החדרת עדשה מלאכותית לעין

בשלב השלישי מחדיר הרופא עדשה מלאכותית במקום העדשה החולה. זה השלב בו ניתן להשתיל עדשת פרימיום.

העדשה החדשה ממוקמת בתוך העין

בשלב האחרון ממקם הרופא את העדשה החדשה ומסיים את הניתוח. העדשה החדשה תחזיק מעמד כל החיים. 

 

עדשות פרימיום (מתקנות) בניתוח קטרקט

עדשות מתקנות ממלאות תפקיד מכריע בהצלחת ניתוח קטרקט. לאחר הסרת העדשה הטבעית העכורה, מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית (IOL) להשבת הראייה. בהתאם לתנאי הראייה הקיימים של המטופל, IOL יכול להיות מותאם אישית כדי לתקן קוצר ראייה, רוחק ראייה, אסטיגמציה, או פרסביופיה.

ישנם סוגים שונים של IOLs זמינים, כל אחד עם היתרונות שלו. עדשות מונופוקליות מספקות ראייה ברורה למרחק קבוע, בדרך כלל לראייה למרחק. עדשות מולטיפוקל ועדשות מתאימות מציעות ראייה משופרת במרחקים שונים ומפחיתות את הצורך במשקפי קריאה. עדשות טוריות נועדו לתקן אסטיגמציה, בעוד עדשות מולטיפוקליות טוריות יכולות לתקן אסטיגמציה ולספק ראייה מולטיפוקלית.

בחירת הסוג הנכון של IOL תלויה בגורמים שונים, כולל צרכי הראייה של המטופל, אורח החיים ובריאות העיניים הכללית. רופא העיניים יערוך בדיקה יסודית וידון באפשרויות הזמינות עם המטופל כדי לקבוע את IOL המתאים ביותר.

כמה זמן אחרי ניתוח קטרקט רואים טוב?

לאחר ניתוח קטרקט, הדרך להחלמה אורכת בדרך כלל מספר שבועות. במהלך תקופה זו, חיוני לעקוב אחר ההוראות של הרופא שלך לאחר הניתוח כדי להבטיח ריפוי אופטימלי ושיפור הראייה. בימים הראשונים שלאחר הניתוח, שכיח לחוות אי נוחות קלה, אדמומיות קלה וראייה מטושטשת. ייתכן שיומלץ  ללבוש מגן על העין  בזמן שינה או עיסוק בפעילויות שעלולות לגרום לפציעה. חשוב להימנע משפשוף או לחץ על העיניים.

ככל שהשבוע הראשון מתקדם, הראייה משתפרת בהדרגה, וכל אי נוחות צריכה לשכך. עם זאת, חשוב לציין כי ציר הזמן של הריפוי של כל אחד הוא ייחודי, וחלק מהמטופלים עשויים לחוות תנודות בראייה במהלך תקופת ההחלמה.

בממוצע, המטופלים יבחינו בשיפור משמעותי בראייה תוך שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח. במהלך תקופה זו, זה נפוץ לעבור פגישות מעקב עם המנתח שלך כדי לעקוב אחר ההתקדמות שלך ולהבטיח כי העיניים שלך מחלימות כצפוי.

חשוב לזכור כי בעוד שיפור משמעותי בראייה מתרחש בשבועות הראשונים, ייצוב מלא של החזון שלך עשוי להימשך עד שישה שבועות או יותר.

במהלך תקופת ההחלמה, חיוני לטפל בעיניים על ידי הימנעות מפעילויות שעלולות לאמץ או לגרות אותן. הרופא עשוי להמליץ להימנע משחייה, הרמת משאות כבדים או פעילות גופנית מאומצת למשך מספר שבועות כדי למזער את הסיכון לסיבוכים.

אם אתם חווים תסמינים או חששות יוצאי דופן במהלך תקופת ההחלמה, כגון כאב חמור, אדמומיות מוגברת או שינויים פתאומיים בראייה, חשוב לפנות מיד לרופא העיניים שלכם. תקשורת מהירה עם הרופא שלך תבטיח כי כל הבעיות הפוטנציאליות מטופלות במהירות וביעילות.

מה לא לעשות אחרי ניתוח קטרקט

  • הימנעו משפשוף או נגיעה בעיניים: שפשוף העיניים עלול לגרום לגירוי, זיהומים או נזק לאתר הניתוח. היזהרו והימנעו מלגעת בעיניים.
  • הימנעו משחייה או אמבטיות חמות: התרחקו מבריכות שחייה וג'קוזי לפחות שבוע לאחר הניתוח. סביבות אלה עלולות לחשוף את העיניים לחיידקים ולהגביר את הסיכון לזיהום.
  • הימנע מסביבות מאובקות או מלוכלכות: אבק, לכלוך ולכלוך עלולים לגרות את העיניים ולעכב את תהליך הריפוי. התרחק ממקומות עם אבק או לכלוך מוגזם.
  • הימנעו מאיפור כבד: יש להימנע מאיפור עיניים כבד בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. איפור יכול להכניס חיידקים או חומרים מגרים לעיניים, ולגרום לסיבוכים.
  • הימנע מנהיגה עד לקבלת אישור מהרופא שלך: חיוני להמתין עד שהרופא ייתן לך אור ירוק לנהוג. הראייה שלך זקוקה לזמן כדי להתייצב ולהסתגל לאחר הניתוח.

ביצוע כללי עשה ואל תעשה אלה יתרום משמעותית לתהליך החלמה חלק וריפוי אופטימלי של העיניים לאחר ניתוח קטרקט. תמיד להתייעץ עם רופא העיניים שלך אם יש לך חששות או שאלות לגבי הטיפול שלאחר הניתוח.

ניתוח קטרקט חוזר

בעוד ניתוח קטרקט הוא בדרך כלל הליך חד פעמי, ישנם מקרים בהם חולים עשויים להזדקק לניתוח חוזר. גורמים כגון התפתחות של קטרקט משני או התרחשות של סיבוכים יכולים לדרוש הליכים נוספים. עם זאת, עם התקדמות טכניקות כירורגיות וטכנולוגיה, הסיכויים להזדקק לניתוח חוזר מופחתים באופן משמעותי.

עין לפני ניתוח קטרקט

בתמונה הזאת שלפני הניתוח  ניתן לראות בבירור איך הקטרקט גרם לעכירות העדשה והפיכתה לחלבית. מדובר בקטרקט מתקדם שהתפתח במשך שנים ולא טופל. חובה לדעת כי ככל שהקטרקט יותר מתקדם כך התהליך הניתוחי יהיה ארוך ומורכב יותר. בניגוד לדעת העבר, אין לחכות שקטרקט יבשיל ויתפתח אלא מומלץ לנתח כבר בהתחלה.

עדשת עין נקייה לאחר ניתוח קטרקט

בתמונה אחרי הניתוח ניתן לראות  עדשה חדשה וצלולה. התהליך הניתוחי נמשך כ- 20 דקות ללא קשר לסוג העדשה שהושתלה, בין אם מדובר בעדשת פרימיום או בעדשה רגילה. לאחר הניתוח קובע הרופא פגישת ביקורת והמנותח מקבל דף הוראות להתנהגות אחרי הניתוח. ההחלמה מהניתוח אורכת בין כמה שעות למספר ימים בודדים במהלכם ניתן לחזור לפעילות.

לצפייה במגוון תשובות לשאלות נפוצות בנושא קטרקט, היכנסו לקישור הבא.

מבנה העין

האם ניתן לרפא קטרקט שלא באמצעות ניתוח

התשובה על כך היא לא!  ניתוח קטרקט הוא הדרך היחידה להיפטר מהתופעה והסיבה לכך היא מבנה העין. אז לפני שנדבר על ניתוח קטרקט נכיר מעט את מבנה העין האנושית ונבין מדוע מתעורר צורך בהליך כירורגי כאשר מאובחן קטרקט.

בעין האנושית קיימים שני מקטעים – מקטע אחורי האחראי על החלק העצבי ועיבוד האותות והחלק הקדמי (כפי שנראה בתרשים) המכיל את האיברים האופטיים. כאשר יש מצב של קטרקט, קרי, עכירות של העדשה ומתעורר צורך להחליפה בחדשה יש לבצע את הפעילות בתוך העין.

פעילות בתוך העין נדרשת כדי להוציא את העדשה ולהחליפה ומשמעותה היא חדירה דרך הקרנית, הקשתית והאישון דבר שיכול להתבצע רק בהליך כירורגי. לכן, כאשר יש מצב של עכירות העדשה (קטרקט) אין פיתרון מלבד ניתוח קטרקט.

האם קיימות תופעות לוואי לניתוח ?

ניתוח קטרקט הוא אחד הניתוחים הפשוטים והבטוחים ביותר, אולם גם בו, כמו בכל ניתוח, עלולות להיות תופעות לוואי מינוריות, הנובעות ממצבו הבריאותי של המטופל והתגובות של גופו להחלמה. כל תופעות הלוואי, אם קיימות, ניתנות לטיפול וחולפות במהרה

החלמה מניתוח קטרקט

אם ניתוח הקטרקט היה ניתוח פשוט לפני עידן הלייזר, טכנולוגית הלייזר העכשווית הפכה אותו לטיפול פשוט ומדויק. ההחלמה מניתוח קטרקט היא קלה ופשוטה והמטופל משוחרר כבר באותו היום לביתו.

הנחיות הרופא לאחר הניתוח

ברגע שהוחלפה עדשת העין הטבעית בעדשה מלאכותית הקטרקט אינו יכול לחזור על עצמו פעם נוספת. שכבת החלבון המכסה את עדשת העין במהלך המחלה הרגיל אינה יכולה להתפתח על העדשה המלאכותית. אולם קיימת תופעה בה הראייה בעין המנותחת מיטשטשת שוב ולתופעה

השתלת עדשות מתקנות ראייה

הטכנולוגיה של היום מאפשרת לרופא לבצע תיקון ראייה תוך כדי ניתוח קטרקט ולהיפטר מהמשקפיים לתמיד. התהליך מתבצע באמצעות השתלת עדשה תוך עינית בעלת אורך מוקד משתנה. לאחר תהליך ריסוק ושאיבת העדשה העכורה משכבת הקטרקט, משתיל המנתח עדשה מלאכותית רק שהפעם מדובר בעדשת פרימיום שנועדה גם לתקן את הראייה.
ד"ר יחזקאל לוי - מומחה לניתוחי קטרקט

אודות ד''ר יחזקאל לוי

ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.

גלילה לראש העמוד