בחירת עדשה תוך עינית נכונה: מדריך להשתלת עדשת מולטיפוקל
כשמדובר בניתוח קטרקט, בחירת העדשה התוך עינית הנכונה (IOL) היא קריטית להשגת תוצאות ראייה אופטימליות. השתלת עדשות מולטיפוקל היא אפשרות פופולרית שיכולה לשפר משמעותית את הראייה לקרוב ולמרחק, ולהפחית את הצורך במשקפיים או עדשות מגע. במדריך זה נחקור את היתרונות והשיקולים של השתלת עדשת מולטיפוקל ונעזור לכם לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול בקטרקט.
הבנת ניתוח קטרקט
ניתוח קטרקט הוא הליך נפוץ המבוצע לטיפול בקטרקט, שהם עכירות העדשה הטבעית של העין. ככל שאתה מזדקן, החלבונים בעדשה שלך יכולים להתקבץ יחד, מה שמוביל לבעיות ראייה כגון ראייה מטושטשת או עכורה. במהלך ניתוח קטרקט מסירים את העדשה העכורה ומחליפים אותה בעדשה מלאכותית הנקראת עדשה תוך עינית (IOL). ניתוח זה נעשה בדרך כלל על בסיס אשפוז ובדרך כלל לוקח פחות משעה. ניתוח קטרקט בעין נחשב בטוח ויעיל ביותר, עם אחוזי הצלחה של מעל 90%. זה יכול לשפר באופן משמעותי את הראייה שלך ואת איכות החיים.
מהי עדשה תוך עינית?
עדשה תוך עינית (IOL) היא עדשה מלאכותית קטנה המושתלת בעין במהלך ניתוח קטרקט. הוא מחליף את העדשה הטבעית של העין, שהפכה עכורה עקב קטרקט. IOL ממוקם בתוך העין, במיוחד בתוך קפסולת העדשה, שם הוא נשאר לצמיתות. הפונקציה העיקרית של IOL היא להחזיר ראייה ברורה על ידי מיקוד האור על הרשתית. ישנם סוגים שונים של IOLs זמינים, כולל עדשות מונופוקליות, מולטיפוקליות וטוריות, כל אחת עם תכונות ויתרונות ייחודיים.
סוגי עדשות תוך עיניות
כשמדובר בניתוח קטרקט, ישנם מספר סוגים של עדשות תוך עיניות (IOLs) לבחירה. הסוגים הנפוצים ביותר הם עדשות מונופוקליות, מולטיפוקליות וטוריות.
- עדשות מונופוקליות: עדשות אלו בעלות מיקוד קבוע ומספקות בהירות מעולה במרחק יחיד, בדרך כלל רחוק או קרוב. עם זאת, הם אינם מתקנים אסטיגמציה או מספקים ראייה ברורה בכל המרחקים.
- עדשות מולטיפוקל: לעדשות אלו מספר מוקדים, המאפשרים ראייה ברורה למרחקים שונים. הם יכולים לתקן הן ראייה לקרוב והן למרחק, ולהפחית את הצורך במשקפיים או עדשות מגע. עם זאת, חלק מהחולים עשויים לחוות סנוור או הילות סביב אורות בלילה.
- עדשות טוריות: עדשות אלו נועדו לתקן אסטיגמציה, בנוסף למתן ראייה ברורה למרחק אחד. ניתן לשלב אותן עם עדשות מונופוקליות או מולטיפוקליות כדי לטפל הן באסטיגמציה והן בפרסביופיה.
לכל סוג של IOL יש יתרונות ושיקולים משלו, ולכן חשוב לדון באפשרויות שלך עם רופא העיניים שלך כדי לקבוע את הבחירה הטובה ביותר עבור הצרכים הספציפיים שלך ואת אורח החיים.
עדשות מולטיפוקליות באות לטפל במצבים שלפציינט קיימת בעיית ראייה לכל אורך המוקד.
העדשה המולטיפוקלית בעצם מתקנת בעת ובעונה שני מצבים: מצד אחד היא משפרת ראייה לרחוק ומאפשרת לראות טוב יותר עצמים רחוקים ומצד שני משפרת את הראייה לטווח קרוב.
התפתחות הטכנולוגיה בניתוחי קטרקט מאפשרת להשתיל עדשות מולטיפוקליות כחלופה לעדשה המלאכותית הרגילה המחליפה את העדשה הטבעית העכורה שבעין (הנגועה בקטרקט).
במהלך ניתוח קטרקט מבצעים השתלת עדשה תוך עינית במקום העדשה העכורה וכך בניתוח אחד מטפלים בקטרקט ונפטרים מן התלות במשקפיים.
שיקולים להשתלת עדשת מולטיפוקל
אצל אדם צעיר ובריא היכולת של העדשה הטבעית למקד את הראיה בהתאם לצורך, עדיין במיטבה. הוא יכול לעבור ממצב של ראיה למרחוק למצב של ראיה מקרוב בקלות יתירה וללא שום קושי.
עם הזמן שרירי העין נעשים פחות גמישים והעדשה אינה מסוגלת לבצע זאת כמקודם. מי מאתנו לא שם לב לצורך במשקפיים לראייה קרובה בהגיעו לגיל ארבעים? זה הגיל השכיח בו מתחילים להיתקל בקושי וזקוקים למשקפי קריאה. עבור אנשים רבים זה הזמן שלהם לרכוש עדשות מולטיפוקליות למשקפיים, כך שבמידה ואתם נאלצים לעבור ניתוח קטרקט, זו הזדמנות טובה לבחון השתלת עדשת מולטיפוקל.
כאשר מחליטים על השתלת עדשה מולטיפוקלית, ישנם מספר גורמים חשובים שיש לקחת בחשבון. אחד השיקולים המרכזיים הוא אורח החיים שלכם. אם אתם מנהלים אורח חיים פעיל ועוסקים בפעילויות הדורשות ראייה ברורה למרחקים שונים, עדשות מולטיפוקל עשויות להיות אופציה טובה עבורכם.
גורם נוסף שיש לקחת בחשבון הוא הצרכים החזותיים שלכם. אם יש לכם עבודה או תחביבים הדורשים ראייה קרובה מעולה, כגון קריאה או תפירה, עדשות מולטיפוקל יכולות לספק את המיקוד החד שאתם צריכים.
חשוב גם לדון בציפיות שלכם עם מנתח העיניים שלכם. הן יכולות לעזור לקבוע אם עדשות מולטיפוקל הן הבחירה הטובה ביותר עבורכם בהתבסס על בריאות העיניים ויעדי הראייה האישיים שלכם.
על ידי התחשבות בגורמים אלה ודיון מעמיק עם מנתח העיניים, אתם יכולים לקבל החלטה מושכלת אם השתלת עדשת מולטיפוקל היא הבחירה הנכונה במסגרת ניתוח הקטרקט.
יתרונות השתלת עדשת מולטיפוקל
כאשר שוקלים ניתוח קטרקט, בחירה בהשתלת עדשה מולטיפוקלית יכולה לספק מספר יתרונות למטופלים. אחד היתרונות העיקריים הוא שיפור הראייה במרחקים שונים. בניגוד לעדשות מונופוקליות המתקנות ראייה רק ממרחק אחד, עדשות מולטיפוקליות מאפשרות ראייה ברורה למרחקים קרובים ורחוקים. משמעות הדבר היא כי מטופלים יכולים ליהנות מראייה משופרת עבור פעילויות כגון קריאה, שימוש במחשב, ונהיגה ללא צורך משקפיים.
יתרון נוסף של השתלת עדשות מולטיפוקל הוא הפחתת התלות במשקפיים. מטופלים רבים מגלים שהם יכולים להפחית או לבטל את התלות שלהם במשקפיים לפעילות יומיומית. זה יכול לשפר מאוד את איכות החיים ולהפוך את המשימות היומיומיות לנוחות ומהנות יותר.
יתר על כן, עדשות מולטיפוקל יכולות גם לתקן שגיאות שבירה אחרות כגון אסטיגמציה. משמעות הדבר היא כי מטופלים עם אסטיגמציה יכולים לטפל בבעיות ראייה מרובות עם שתל עדשה יחיד. באופן כללי, השתלת עדשות מולטיפוקל מציעה למטופלים הזדמנות לראייה ברורה, נוחה ומגוונת יותר.
ההבדל הבולט של עדשות מולטיפוקליות תוך עיניות, למול עדשות מולטיפוקליות במשקפיים הוא בכך שאין צורך לחפש את הזוית הנכונה. העדשות החיצוניות מחולקות באופן פיזי לשני חלקים, חצי לראייה רחוקה וחצי לראייה קרובה והמרכיב את המשקפיים מתרגל עם הזמן להסתכל בכיוון הנכון בזווית מתאימה
אבל בהשתלת עדשות מולטיפוקליות בעין, מחקים את הפעולה הטבעית. אז מוצגות התמונות על הרשתית בעת ובעונה אחת והמוח קולט את המראה הנכון. חשוב אומנם להוסיף כי מי שיש לו עדשות מולטיפוקליות בעין יראה טוב יותר עצמים קרובים כאשר החדר יהיה מואר והאישון יגדל.
הליך השתלת עדשת מולטיפוקל
הליך השתלת עדשת מולטיפוקל הוא ניתוח פשוט יחסית וזעיר פולשני המבוצע בדרך כלל על בסיס אשפוז. להלן השלבים המעורבים:
- הרדמה: המנתח שלך ייתן הרדמה מקומית כדי להרדים את אזור העין
- חתך: חתך קטן נעשה בקרנית כדי לגשת לעדשה המושפעת מקטרקט
- הסרת קטרקט: העדשה העכורה נשברת ומוסרת באמצעות טכניקות מתקדמות כגון phacoemulsification
- השתלת עדשה: העדשה התוך עינית המולטיפוקלית מוחדרת דרך אותו חתך וממוקמת בקפסולה של העדשה הטבעית.
- התאמות סופיות: העדשה ממוקמת בקפידה, וכל שברי העדשה שנותרו מוסרים.
- סגירת חתך: החתך הוא בדרך כלל נסגר באטימה עצמית ואינו דורש תפרים. זה יחלים באופן טבעי עם הזמן
ההליך כולו אורך בדרך כלל פחות מ -30 דקות לכל עין, ורוב המטופלים חווים אי נוחות מינימלית. חשוב לעקוב אחר הוראות המנתח לאחר הניתוח לריפוי והחלמה אופטימליים.
התאוששות ותוצאות
לאחר השתלת עדשת מולטיפוקל, תהליך ההחלמה הוא בדרך כלל מהיר וללא כאבים יחסית. חולים עשויים לחוות אי נוחות קלה, גירוד או רגישות לאור בימים הראשונים לאחר הניתוח, אך תסמינים אלה בדרך כלל שוככים במהירות.
חשוב להימנע מפעילויות שעלולות לאמץ את העיניים, כגון הרמת משאות כבדים או כיפוף, במהלך תקופת ההחלמה הראשונית ולהקפיד על הנחיות ההחלמה, לטובת חזרה מהירה לשגרה.
רוב החולים מבחינים בשיפור בראייה תוך מספר ימים לאחר הניתוח, וראייתם ממשיכה להשתפר בשבועות הבאים. החלמה מלאה יכולה להימשך עד חודש, שבמהלכו העיניים יצטרכו להסתגל לעדשות המושתלות.
אודות ד''ר יחזקאל לוי
ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.