ניתוחי קטרקט בלייזר מבוצעים על ידי ד"ר יחזקאל לוי, מנתח קטרקט בכיר, במרכז הרפואי MEDICA באמצעות מכשיר לייזר מהמתקדמים בעולם המאפשר להזין את נתוני המטופל ותכנית הניתוח, לבצע חתכים מיקרוניים מדויקים דרכן מוסרת העדשה החולה. מדובר בניתוח קל, מהיר, נטול סיכונים עם תוצאות מעולות לאורך זמן. גם הביטוחים הפרטיים ושל קופות החולים משתתפות במימון הניתוח כך שאתם רק צריכים לבחור את הרופא הטוב ביותר ולהחזיר לעצמכם את איכות החיים.
קטרקט הוא תופעה נפוצה המתפתחת עם הגיל, ובה עדשת העין הופכת עכורה ומובילה לירידה הדרגתית באיכות הראייה. בעבר, האפשרות היחידה להסרת הקטרקט הייתה ניתוח רגיל שבמהלכו מוסרת העדשה העכורה בעזרת כלים כירורגיים קונבנציונליים, ולאחר מכן מושתלת עדשה מלאכותית. בשנים האחרונות, התפתחו טכנולוגיות מתקדמות המבוססות על שימוש בלייזר (Femtosecond Laser) כאמצעי לחיתוך רקמות מדויק ולריסוק העדשה העכורה, עוד לפני הוצאתה מהעין.
ניתוח בלייזר מאפשר רמה גבוהה יותר של תכנון ובקרה, אך יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם גם בשיטה המסורתית ניתן להגיע לתוצאות מצוינות. הבחירה בסוג הפרוצדורה תלויה במצב הרפואי של המטופל, סוג הקטרקט וצרכיו האינדיבידואליים של כל מטופל.
אז מה עדיף ניתוח קטרקט בלייזר או רגיל? בכתבה זו נענה על השאלה, אך יחד עם זאת, חשוב לדעת כי השיטה בפועל ליישום הניתוח מושפעת כפי שציינו לעיל מפרמטרים שונים יחד עם שיקולי המנתח, האם מדובר בפרוצדורה פרטית ועוד.
יתרון נוסף, משמעותי וחשוב הוא האפשרות לשיפור הראייה במסגרת ניתוח קטרקט בלייזר
בשיטה הרגילה, אם לאחר הניתוח היה עדיין קיים מספר בעיניים או צילינדר, המטופל היה נשלח לניתוח לייזר להסרת משקפיים על מנת לתקן זאת. בניתוח קטרקט בלייזר לעומת זאת, ניתן לתקן בעיות ראייה, במסגרת הפרוצדורה הרפואית כבר באותו השלב, וכך יכול המטופל לצאת מניתוח הקטרקט עם ראייה תקינה מכל הבחינות.
הדיוק שמאפשר הניתוח בלייזר, אשר מבטיח מיקום מדויק של העדשה המלאכותית, מביא לתוצאות טובות יותר הן עם עדשות שיש בהן מספר המותאם מראש למספר של עיני המטופל, הן עם עדשות טוריות שנועדו לתיקון צילינדר והן עם עדשות מולטיפוקאליות אשר מייתרות את הצורך במשקפיים לראייה מרחוק, מקרוב או בטווחי אמצע.
מעוניינים בייעוץ בנושא קטרקט או ניתוחי קטרקט? צרו קשר לתיאום תור
טלפון לתיאום תורים – 072-3301421
במהלך הניתוח, המנתח משתמש במכשיר לייזר Femtosecond ליצירת חתך עדין ומדויק בקרנית, וכן לפירוק העדשה העכורה לחלקים קטנים. פעולה זו מתבצעת בסיוע מערכת הדמיה תלת־ממדית שמאפשרת תכנון מקדים ובקרה רציפה לאורך כל הפרוצדורה. לאחר ריסוק העדשה בעזרת הלייזר, מוציאים את שאריות העדשה העכורה מתוך העין ומחדירים עדשה מלאכותית חדשה המחליפה את העדשה הפגומה. הפרוצדורה מתבצעת תחת אלחוש מקומי בלבד, ואורכת לרוב זמן קצר – בין 15 ל-30 דקות לכל עין, בהתאם למורכבות המקרה.
ניתוח קטרקט בלייזר הוא אחד הניתוחים הנפוצים ביותר.
תופעת הקטרקט מופיעה בעיקר את אוכלוסיית הגיל השלישי ומורידה את איכות הראייה של אלו הסובלים ממנה וכתוצאה מכך, את איכות החיים. ניתוח קטרקט בלייזר יכול לפתור בקלות את הבעיה, אך כמו לכל הליך רפואי מורכב, גם לו יש כמה תופעות לוואי.
עם זאת, חשוב לציין כי תופעות הלוואי של ניתוח קטרקט בלייזר הן לרוב מינוריות וחולפות תוך זמן קצר מעצמן או בעזרת טיפול תרופתי.
ידוע, שכאשר מתכננים הליך כירורגי פולשני, לוקחים בחשבון את כל הסיכונים הנלווים ושמים על המשקולת את היתרונות והחסרונות. במקרה של קטרקט, הירידה באיכות החיים של הסובלים מהתופעה גרועה בהרבה מתופעות הלוואי, אם הן אכן מתרחשות.
אחת מתופעות הלוואי הנפוצות אחרי ניתוח קטרקט בלייזר, היא הופעת "קטרקט משני" – PCO – שהוא למעשה לא קטרקט חוזר אלא אטימות במעטפת האחורית של העין.
במהלך ניתוח קטרקט בלייזר, הרופא מסיר את עדשת העין הטבעית העכורה ומחליף אותה בעדשה תוך עינית מלאכותית, המושתלת בתוך מעטפת העדשה – קרום צלול ודק המקיף אותה.
אצל כ-20% מהמטופלים חלקה האחורי של המעטפת הזה נהיה עכור במסגרת תהליך ההחלמה ולכן בחלק מהמקרים יש צורך בניתוח לייזר קצר נוסף, המסיר את המעטפת העכורה בלי לפגוע בעין.
לעיתים רחוקות, העדשה המלאכותית המותקנת במהלך ניתוח קטרקט בלייזר זזה בתוך העין וגורמת להפרעות בראייה ואף לליקויי ראייה קשים. התזוזה נובעת בשל היחלשות שק העדשה או קריעת הסיבים המחזיקים אותו במקום. כפי שאמרנו, מדובר בתופעה נדירה אך כשהיא מופיעה יש צורך לתפור את העדשה למקומה או להחליף אותה בעדשה אחרת.
עוד תופעות לוואי של ניתוח קטרקט בלייזר עלולות להיות: צניחת עפעף, בצקת בעין, רגישות לאור, דלקות בעיניים ובעליה בלחץ הדם בתוך העין. כאמור, רוב התופעות הללו חולפות מעצמן או באמצעות טיפול קצר ולכן ניתוח קטרקט בלייזר נחשב בטיחותי ויעיל גם לאור תופעות הלוואי הנפוצות.
לאחר ניתוח קטרקט, תאי האנדותל (שכבת תאים הממוקמת על פני השטח הפנימיים של הקרנית) הנותרים בקרנית, צריכים להתפזר מחדש ולהסתגל לשינויים שנגרמו מהניתוח. שיטת הניתוח המסורתית היא יותר אגרסיבית ובמהלכה נגרם נזק לתאי האנדותל. אובדן משמעותי של תאי אנדותל עלול להוביל לבצקת בקרנית, העלולה לגרום לשינויי ראייה זמניים או קבועים. מחקרים הראו כי השימוש בטכניקות ומכשור מיוחדים במהלך ניתוח קטרקט בלייזר, הפחית למינימום את אובדן תאי האנדותל.
מנתחים מוקדם ונמנעים מתופעות לוואי!
ברוב המקרים, אנשים מחליטים לבצע ניתוח רק אחרי שהקטרקט מחמיר והראייה נפגעת.
מצב שהראייה נפגעת מעיד על עכירות גבוהה, קרי שכבת קטרקט עבה שלוקח יותר זמן "לפנות" מהעין – מה שאומר ניתוח ארוך יותר וסיכוי ליותר תופעות לוואי. זאת הסיבה שקטרקט צריך לנתח כאשר הוא בתחילתו (כמובן לאחר התייעצות עם הרופא המטפל) ולהימנע מבעיות נוספות.
החלמה מניתוח קטרקט בלייזר נחשבת לקלה ומהירה יחסית. לאחר הניתוח, המטופל מקבל הוראות לשימוש בטיפות עיניים למניעת זיהומים ולהפחתת דלקת, וכן המלצה לנוח ולהימנע ממאמץ פיזי או שפשוף העין בימים הראשונים. כבר בשעות הראשונות לאחר הניתוח מתחילים להבחין בשיפור באיכות הראייה, אם כי שיפור מלא עשוי להתרחש לאחר מספר ימים או שבועות, בהתאם למצב העין ולהפרשי הזמן בין הניתוחים (אם מדובר בשתי עיניים).
בזכות היתרונות המדויקים של הלייזר, רוב המטופלים מדווחים על ראייה בהירה וחדה יותר מוקדם, ופחות תופעות לוואי בהשוואה לשיטה הרגילה. תמיד מומלץ להגיע לביקורות מסודרות אצל הרופא המטפל ולעקוב אחר הנחיות הטיפול כדי להבטיח החלמה בטוחה ותוצאות מיטביות.
כפי שהסברנו לעיל, עלות ניתוח מסורתי (ידני) מבוצע במסגרת סל הבריאות (כלומר, ללא עלות ובהשתתפות של קופת החולים), למעט בדיקות מקדימות (לדוגמא, צילומים במכונים פרטיים) וניתן לבצען במגוון מוסדות רפואיים, כולל פרטיים המקבלים מטופלים במסלול ציבורי.
הרחבות מעבר לסל הבריאות הבסיסי, לדוגמא ביצוע ניתוח קטרקט בלייזר, או החלפת העדשה העכורה בעדשת פרימיום (ולא סטנדטית), הן בתשלום ועלות כל רכיב יכולה להגיע לאלפי שקלים, כאשר כמובן הדבר תלוי במנתח הנבחר, במוסד הרפואי בו תבחרו להיות מטופלים, בסוג עדשת הפרימיום הנבחרת ועוד.
ביטוחים פרטיים או הרחבות לכיסוי הבסיסי (ביטוחים משלימים בקופות החולים), יכולים להקל על ההוצאות, לאפשר לבחור את המוסד הרפואי, את הרופא המנתח ואף לשלם השתתפות עצמית נמוכה באופן יחסי.
לסיכום, מחיר ניתוח קטרקט בלייזר, נגזר מפרמטרים שונים ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא המומחה על הצורך הספציפי שבניתוח, לקבל הצעות מחיר ולבדוק כמובן את האפשרות לשלם במסגרת הרחבות או ביטוחים פרטיים.
ברמה העקרונית כל אחד יכול לעבור ניתוח קטרקט בלייזר. קיימים מקרים ספציפיים הקשורים לבריאות העין, בהם תהיה קיימת בעיה. מנתח העיניים יעריך את הבריאות הכללית של העיניים שלך, כולל הקרנית, הרשתית ומבנים אחרים.
מצבי עיניים מסוימים, כגון יובש חמור בעין, גלאוקומה או ניוון מקולרי מתקדם, עשויים להשפיע על ההחלטה להמשיך בניתוח קטרקט בלייזר.
משך ניתוח הקטרקט בלייזר עשוי להשתנות בהתאם למספר גורמים, כולל מורכבות המקרה והטכניקה של המנתח. בממוצע, ניתוח קטרקט לוקח בדרך כלל כ-15 עד 30 דקות לביצוע.
עם זאת, חשוב לציין כי מסגרת זמן זו מתייחסת להליך הניתוח עצמו ואינה כוללת את זמן ההכנה לפני הניתוח.
במסגרת הניתוח נוצרים חתכים שונים, מטרתם היא לאפשר טיפול מהיר, יעיל ומדויק, לדוגמא, נעשה חתך בשולי הקרנית, לטובת גישה נוחה ומהירה לצורך החלפת העדשה העכורה, נעשה חתך גם בחלק הקדמי של העדשה וזאת כדי לשאוב את העדשה העכורה. אם בניתוח מסורתי החתכים מתבצעים על ידי המנתח באופן ידני, בניתוח קטרקט בלייזר, המנתח מבצע את החתכים באמצעות קרן לייזר ממוחשבת ומדויקת שמאפשרת דיוק במיקום החתך. יחד עם זאת, שליפת העדשה, נעשית בניתוח המסורתי על ידי אולטראסאונד אשר ממוסס את העדשה העכורה ואילו בניתוח קטרקט בלייזר, הלייזר מאפשר את חיתוך העדשה לחלקים קטנים מאוד, לצורך שליפתם המהירה.
למרות שניתוח קטרקט נחשב כניתוח כירורגי קל ופשוט, עדיין נדרשת התנהלות נכונה לאחר הניתוח לטובת תהליך החלמה מהיר. ישנם מספר דגשים להתנהלות נכונה לאחר הניתוח, כאשר העיקריים שבהם הם:
ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.