הקשר האפשרי בין קטרקט ודמנציה
קטרקט הוא מצב שבו העדשה של העין הופכת עכורה. זהו מצב שכיח בגיל מבוגר, משפיע על כ-50% מהאנשים מעל גיל 65. דמנציה היא מצב שבו יש ירידה מתמשכת בתפקוד הקוגניטיבי, המשפיעה על זיכרון, חשיבה, פתרון בעיות, ועוד.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כך שיש קשר אפשרי בין קטרקט לדמנציה. מחקרים אלה מצאו כי אנשים עם קטרקט נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דמנציה.
אחד המחקרים הגדולים ביותר בנושא זה נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הבריטית. המחקר כלל מעל 10,000 אנשים מעל גיל 65, אשר עברו בדיקות עיניים ובדיקות קוגניטיביות. המחקר מצא כי אנשים הסובלים ממחלת הקטרקט היו בסיכון גבוה ב-19% לפתח דמנציה.
מחקרים נוספים מצאו כי הקשר בין קטרקט לדמנציה חזק יותר בקרב אנשים עם דמנציה מסוג אלצהיימר. מחקר אחד מצא כי אנשים עם קטרקט היו בסיכון גבוה פי 2.29 לפתח דמנציה מסוג אלצהיימר.
במסגרת המחקרים מסבירים החוקרים כי לראיה קיימת חשיבות רבה אצל קשישים ופרוצדורות רפואיות לשימור הראיה, כמו ניתוח קטרקט, יכולות להשפיע לטובה על הסיכון לדמנציה.
הסיבה לקשר בין קטרקט לדמנציה אינה ברורה לחלוטין. אחת ההשערות היא שקטרקט עלול לגרום לירידה בתפקוד המוח. לדוגמה, קטרקט עלול לגרום לאנשים לראות פחות טוב, מה שעלול להוביל לירידה בפעילות גופנית ושכלית. ירידה בפעילות גופנית ושכלית קשורה בסיכון מוגבר לדמנציה.
השערה אחרת היא שקטרקט הוא סימן לגורם נוסף שעלול לגרום לדמנציה. לדוגמה, קטרקט עלול להיות קשור לגורמים תורשתיים או סביבתיים שגם הם עלולים לגרום לדמנציה.
חשוב לציין כי הקשר בין קטרקט לדמנציה אינו מובהק. ישנם גם מחקרים שלא מצאו קשר בין שני המצבים. עם זאת, מחקרים שונים שנערכו עד כה מצביעים על כך שיש קשר אפשרי בין קטרקט לדמנציה, וכי אנשים עם קטרקט נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דמנציה.
החוקרים מסבירים כי אם יתגלו ממצאים נוספים במסגרת מחקרים חדשים, המחזקים את התפיסה כי יש קשר בין הדברים, אזי ניתוח קטרקט עשוי לשמש ככלי חשוב להפחתת הסיכון לדמנציה בקשישים.
לעומת ניתוח קטרקט, ניתוח גלאוקומה לדוגמא לא המחיש קשר דומה להפחתת הסיכון לדמנציה.
מה ניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון לדמנציה?
ישנם מספר דברים שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון לדמנציה, לרבות:
- פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה מסייעת לשמור על בריאות המוח. מומלץ לבצע לפחות 30 דקות של פעילות גופנית מתונה ברוב ימי השבוע.
- תזונה בריאה: תזונה בריאה מסייעת לשמור על בריאות המוח. מומלץ לאכול הרבה פירות, ירקות, דגנים מלאים, וקטניות.
- פעילות מנטלית: פעילות מנטלית מסייעת לשמור על פעילות המוח. מומלץ לקרוא, לשחק משחקי חשיבה, ולפתור תשבצים.
- מניעת מחלות כרוניות: מחלות כרוניות, כגון סוכרת, יתר לחץ דם, והשמנה, קשורות בסיכון מוגבר לדמנציה. חשוב לשלוט במחלות אלו באמצעות טיפול תרופתי או שינויים באורח החיים.
חשוב לזכור כי אין תרופה לדמנציה, אלא כדורים שנועדו להקל על מהלך המחלה. עם זאת, על ידי ביצוע שינויים באורח החיים ניתן להפחית את הסיכון לדמנציה ולשפר את איכות החיים של אנשים עם דמנציה.

אודות ד''ר יחזקאל לוי
ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.