תיקון ניתוח קטרקט שנכשל

מה זה ניתוח קטרקט שנכשל?

ניתוח קטרקט שנכשל יכול להתבטא בכמה צורות. בחלק מהמקרים, המטופלים חווים ראייה מטושטשת או חזרה של בעיות בראייה זמן קצר לאחר הניתוח. סיבות נוספות יכולות להיות תזוזת העדשה המושתלת ממקומה, דלקות בעין, או תופעות לוואי שלא נפתרות. מדובר בסיבוכים נדירים, אך הם דורשים התערבות מקצועית על מנת לשפר את איכות הראייה.

סיבוכים אפשריים במהלך ואחרי ניתוח קטרקט

התהליך מתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית, כאשר המנותח נמצא בהכרה מלאה. חרף המיומנות הגבוהה הקיימת בארץ בביצוע ניתוחי קטרקט – כמו בכל הליך כירורגי, גם הליך זה עלול להוביל לעיתים נדירות לסיבוכים ולכישלון בהשגת התוצאה הרצויה.

כמה מהסיבוכים העיקריים לאחר הניתוח:

  • קטרקט משני
  • צילינדר בעין המנותחת
  • שינוי מספר המשקפיים למרשם גבוה יותר
  • בצקת קרנית קלה או כרונית
  • עליית הלחץ התוך-עיני
  • זיהומים תוך-עיניים (אנדופתלמיטיס)
  • דימום בתת הלחמית
  • היפרדות רשתית
  • פגיעה בראייה עד עיוורון מלא

למרות שהסיכוי לכך קטן מאוד – יש גם סיבוכים תוך כדי הניתוח, ובהם אובדן זגוגית, חוסר יכולת להשתיל את העדשה במיקום הנדרש, פתיחת קופסית אחורית בטעות, נפילת גרעין העדשה, כווייה בקרנית ועוד. סיבוכים אלו נדירים מאוד, ובייחוד כאשר מדובר באיש מקצוע ותיק ומנוסה בניתוחי קטרקט.

ההחלטה האם לבצע את הניתוח היא שילוב של מספר גורמים, ובהם שלושה עיקריים – ירידה משמעותית בחדות הראייה, הפרעה לתפקוד היומיומי של המטופל/ת ואי פתרון הבעיה באמצעות החלפת משקפיים.

בהינתן שלושת התנאים העיקריים הללו (ותנאים נוספים לפי שיקול דעתו המקצועי של המנתח), לא יהיה מנוס מלבצע ניתוח. מומלץ לא לחכות לרגע האחרון, מה שבעבר היה מכונה "קטרקט בשל", אחרת מסתכנים בסיבוכים נוספים ובהחלמה איטית יותר.

האם אפשר לעשות ניתוח קטרקט חוזר?

במקרים בהם ניתוח קטרקט נכשל, ניתן לשקול לעשות ניתוח קטרקט חוזר. לעיתים מדובר בהתאמת העדשה המושתלת או בהחלפתה, ולעיתים יש לבצע תיקון נוסף בכדי להחזיר את הראייה לרמה הרצויה. מומחה לניתוחי קטרקט יבחן כל מקרה לגופו על מנת להחליט האם ניתוח נוסף יוכל לספק את התוצאה הרצויה. חשוב לזכור כי ניתוח קטרקט חוזר מבוצע רק לאחר אבחון מקיף ולאחר שבוצעו כל הבדיקות הנדרשות כדי להבטיח שהפתרון המתאים יינתן לכל מטופל.

תיקון ניתוח קטרקט שנכשל – איך זה מתבצע?

תיקון ניתוח קטרקט שנכשל כולל בדרך כלל את כוונון או החלפת העדשה המושתלת בעין. תהליך זה, הדורש מיומנות גבוהה מאוד מצד המנתח, יכול לכלול גם טיפול במבנים נוספים בעין, כגון הטיפול בקפסולה האחורית של העדשה, במקרה של עכירות שהתפתחה. ההתערבות הרפואית מתבצעת תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת שמאפשרת רמת דיוק גבוהה, מה שמגביר את הסיכויים להצלחת התיקון.

אפשרויות הטיפול לאחר ניתוח קטרקט כושל

כמובן שצריך לדון ספציפית בכל מקרה לגופו, אך באופן כללי יש מספר אפשרויות טיפול בסיבוכים:

  • במקרי עליית הלחץ התוך-עיני – שימוש בטיפות עיניים ייעודיות (נפוץ יותר בחולי גלאוקומה).
  • במקרים בהם הראייה ממשיכה להיות ירודה / קטרקט משני – השתלת עדשה חדשה או עדשה נוספת בניתוח חוזר.
  • במקרים בהם מספר המשקפיים / הצילינדר השתנה – משקפיים חדשים, עדשות מגע או הסרת משקפיים בלייזר.
  • במקרי זיהום ודלקות – ניתנת אנטיביוטיקה שבדרך כלל פותרת את הבעיה.
  • במקרי בצקת קרנית כרונית (שלא חולפת לאחר כמה ימים) – יש לבצע ניתוח השתלת קרנית.
  • במקרי היפרדות רשתית – מצב זה מאופיין בדרך כלל במעין "מסך ערפל" מול העיניים או ריבוי מוגזם של "קווים ונקודות", לעיתים בצורת "זבובים" שחולפים מול העיניים. במצב זה יש לגשת מיידית לרופא לתיקון כירורגי.

הרופא המטפל מספק הנחיות לאחר ניתוח, שאמורות לסייע להחלמה מהירה ותקינה. בכל מקרה של בעיות החורגות מעבר למצופה לאחר הניתוח, יש לפנות מיידית לרופא.

החלפת עדשה לאחר ניתוח קטרקט

אחד הפתרונות הנפוצים במקרים של ניתוח קטרקט שנכשל הוא החלפת העדשה המושתלת. אם העדשה הקיימת אינה מונחת בצורה תקינה, או אם יש בעיות בהשתלבותה עם מבנה העין, מומלץ להחליפה בעדשה חדשה. החלפת עדשה לאחר ניתוח קטרקט, מאפשרת לבצע התאמות נוספות באמצעות עדשות פרימיום, כמו התקנת עדשות מולטיפוקליות או עדשות טוריות, שיכולות לשפר את הראייה גם לטווח הקרוב והרחוק.

סיכום

למרות שהסיבוכים בניתוח קטרקט הם נדירים, חשוב לדעת כי קיימות אפשרויות תיקון במידה והניתוח נכשל. אבחון מדויק וטיפול מהיר אצל מומחה לניתוחי קטרקט יכולים להוביל לפתרון יעיל ולהשבת הראייה לאיכות גבוהה. אם אתם מתלבטים לגבי אפשרות תיקון או ניתוח חוזר, פנו לייעוץ רפואי כדי לקבל את כל המידע הדרוש ולהחליט על הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

לקבלת ייעוץ לפני או אחרי ניתוח קטרקט, פנו אלינו!

גלילה לראש העמוד