האם קטרקט יכול לעבור במשפחה? החידה הגנטית מאחורי מחלות עיניים תורשתיות
האם תהיתם אי פעם האם קטרקט הוא גנטי ויכול לעבור במשפחה? ובכן, אתם לא לבד. בפוסט בבלוג זה, נחקור את החידה הגנטית מאחורי מחלות עיניים תורשתיות כמו קטרקט. אז בואו ונצלול פנימה!
הבנת מחלת הקטרקט
מחלת קטרקט היא מחלת עיניים נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים, בעיקר בגיל השלישי. זה קורה כאשר עדשת העין הופכת לעכורה, וכתוצאה מכך הראייה מטשטשת ויש קושי לראות בבירור. העדשה אחראית על מיקוד האור על הרשתית, ומאפשרת לנו לראות תמונות חדות. עם זאת, ככל שאנו מזדקנים, החלבונים בעדשה עלולים להתקבץ יחד, מה שגורם לעכירות ואטימות.
קטרקט יכול להתפתח לאט, לאורך זמן ובהדרגה להשפיע על הראייה. חלק מהתסמינים הנפוצים כוללים ראייה מעורפלת או מטושטשת, רגישות מוגברת לבוהק, קושי לראות בלילה והצורך בתאורה בהירה יותר בעת קריאה או ביצוע משימות.
אם לא מטפלים במחלה, קטרקט יכול להפריע באופן משמעותי לפעילות היומיומית ולהפחית את איכות החיים.
החדשות הטובות הן שניתן לטפל בקטרקט באמצעות הליך כירורגי הנקרא ניתוח קטרקט. במהלך ניתוח זה, העדשה העכורה מוסרת ומוחלפת בעדשה מלאכותית, המאפשרת ראייה צלולה וברורה. לניתוח קטרקט אחוזי הצלחה גבוהים, ורוב המטופלים חווים ראייה משופרת ואיכות חיים טובה יותר לאחר ההליך.
גורמי סיכון לקטרקט
קטרקט קשור בעיקר לגיל, אך ישנם מספר גורמי סיכון אחרים שיכולים לתרום להתפתחותה.
חשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UV) מהשמש, עישון וצריכת אלכוהול עלולים להגביר את הסיכון לקטרקט. גורמים אחרים כוללים מצבים רפואיים מסוימים כמו סוכרת, השמנת יתר ולחץ דם גבוה. שימוש ארוך טווח של תרופות מסוימות כגון סטרואידים יכול גם להגדיל את הסבירות לפתח קטרקט.
בנוסף לאורח החיים ולגורמים הרפואיים הנ"ל, גנטיקה גם יכולה לשחק תפקיד בהתפתחות הקטרקט.
אם יש לך היסטוריה משפחתית של קטרקט, הסיכון שלך לפתח אותה גבוה יותר. הסיבה לכך היא כי וריאציות גנטיות מסוימות יכולות להפוך את עדשת העין רגישה יותר לשינויים המובילים לקטרקט.
גנטיקה וקטרקט תורשתי
בעוד שקטרקט יכול להתפתח בשל מגוון גורמי סיכון, כולל גיל, סוכרת, עישון, וחשיפה ממושכת לאור השמש, יש גם מרכיב גנטי להתפתחותה. קטרקט תורשתי, כפי שהשם מרמז, הוא קטרקט המועבר דרך "הצינורות הגנטיים".
מחקרים זיהו מספר גנים ספציפיים הממלאים תפקיד בהתפתחות קטרקט תורשתי. גנים אלה יכולים לעבור בירושה מאחד ההורים או משניהם, מה שמגדיל את הסבירות לפתח קטרקט. במקרים מסוימים, מוטציות גנטיות יכולות לגרום לקטרקט להתפתח בגיל צעיר יותר או להתקדם מהר יותר.
חשוב לציין שלא כל קטרקט הוא תורשתי. רוב מקרי הקטרקט קשורים להזדקנות ולגורמים אחרים שאינם גנטיים. עם זאת, אם יש לך היסטוריה משפחתית של קטרקט, מומלץ לדון על כך עם רופא העיניים שלך כדי לקבוע אם את.ה נמצאים בסיכון מוגבר.
מחלות עיניים תורשתיות
בעוד שקטרקט עשויה להיות מחלת העיניים התורשתית הנפוצה ביותר, ישנן מחלות עיניים נוספות שגם הן גנטיות ועשויות לעבור במשפחה. דוגמה אחת כזו היא גלאוקומה, מדובר בקבוצה של מחלות עיניים הפוגעות בעצב הראייה ויכולות להוביל לאובדן ראייה.
>> האם ניתן לבצע ניתוח קטרקט לחולי גלאוקומה?
מחלת עיניים תורשתית נוספת היא ניוון מקולרי, הגורמת להידרדרות מרכז הרשתית ועלולה לגרום לטשטוש או עיוות הראייה.
רטיניטיס פיגמנטוזה היא הפרעת עיניים גנטית נוספת המשפיעה על הרשתית ויכולה לגרום לאובדן הדרגתי של ראייה היקפית. לבסוף, ישנם גם מצבים תורשתיים כמו עיוורון צבעים, אשר יכול להקשות על הבחנה בין צבעים מסוימים.
חשוב להבין כי נוכחותה של מחלת עיניים במשפחתך אינה מבטיחה שתפתח.י אותה. עם זאת, היסטוריה משפחתית של מחלות עיניים מסוימות יכולה להגדיל את הסיכון שלך, ולכן חשוב להיות מודע להיסטוריה של בריאות העיניים של המשפחה שלך ולדון בכך עם רופא העיניים שלך.
לסיכום
הבנת הגורמים הגנטיים מאחורי קטרקט היא קריטית. בעוד שקטרקט יכול להתפתח בשל גורמי סיכון שונים, כולל גיל ובחירות אורח חיים, יש ראיות להציע כי גורמים תורשתיים לשחק תפקיד בהתפתחות שלהם. על ידי זיהוי הפאזל הגנטי מאחורי מחלות עיניים תורשתיות, אנשים יכולים לנקוט צעדים פרואקטיביים כדי לפקח על בריאות העיניים שלהם ולחפש טיפול מתאים במידת הצורך.
>> למידע אודות ניתוחי קטרקט בלייזר
אודות ד''ר יחזקאל לוי
ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.